top of page

WAKKER! Een ruimtereis voor nachtelijke piekeraars

In de overgang van de dag naar de nacht kan heel wat gebeuren. Je ligt in je bed, zonder afleiding. Je bent aan jezelf en je gedachten en gevoelens overgeleverd. Dingen die je bezig houden krijgen de kans om boven te komen drijven.

Die ruzie op het schoolplein met je beste vriend.

Zenuwen voor je spreekbeurt de volgende dag.

Verdriet omdat je liefste tante ziek is.

Spijt van iets gemeens dat je tegen je broertje hebt gezegd.

Twijfel of dat meisje waar je verliefd op ben jou nou leuk vindt of niet.

Opwinding voor je verjaardag of het schoolreisje dat eraan zit te komen.

 

Het niet kunnen slapen is een moment dat we allemaal kennen, maar waarin iedereen andere dingen beleeft. Door dit moment als uitgangspunt te kiezen, wil Maanlanders op speelse wijze verhalen bij kinderen losmaken die verder gaan dan de dagelijkse anekdotes die je gemakkelijk op het schoolplein of in de kring deelt.

 

Maanlanders landt met Wakker! op 10 basisscholen in Gelderland en bouwt in de gymzaal of het speellokaal een groot hemelbed waar kinderen in kunnen liggen. Anders dan bij een theatervoorstelling waar vaak een duidelijke scheiding is tussen publiek en spelers, biedt WAKKER! een fysieke en zintuiglijke ervaring die deze scheiding doorbreekt.  De kinderen stappen in een groot, zacht bed en worden daarmee onderdeel van de installatie. Omdat de kinderen vervolgens gaan liggen, doorbreekt dit op een eenvoudige, maar speciale manier de dagelijkse realiteit. Deze specifieke vorm zorgt voor een intieme sfeer waarin kinderen zich veilig voelen. Ze nestelen zich op een eigen plekje en worden omringd door geur, muziek, geluid en filmbeelden. Ze worden meegenomen in een andere wereld en zien en horen verhalen die bijzonder, oprecht en soms ook kwetsbaar zijn. Dit alles vergroot de kans dat de kinderen zich kwetsbaar en open durven op te stellen en ze willen delen wat hen bezighoudt.

 

Kinderen worden uitgenodigd om hun eigen verhalen vorm te geven in zelfgemaakte videoportretten. Welke ruimtereis maken zij in hun gedachten en hoe ziet die eruit? Op school blijft een mini filmset met greenscreen achter waarin de kinderen onder leiding van professionele film educators van Filmhuboost! aan de slag gaan met hun verhaal.

Doelgroep       Groep 3 t/m 8 PO

Locatie            Speellokaal of gymzaal

Aantal             In de installatie neemt steeds 1 groep plaats.

De installatie blijft 3 dagen staan.

Periode           januari t/m maart 2024

Kosten            €750,- per school

bottom of page