top of page

BENNO, een jeugdopera over de wondere wereld van de bodemdieren

In Benno worden kinderen uitgenodigd in de wondere wereld van de bodemdieren, waar rust, plezier en troost te vinden zijn. Kijken naar bodemdieren kan een tegengif zijn. Voor een druk thuis, een drukke wereld en een druk hoofd.

 

Mona en Taco worstelen met deze drukte. Hun ouders maken veel en hard ruzie – de kinderen staan machteloos aan de zijlijn. Hun machteloosheid is voedingsbodem voor giftige gevoelens. Mona en Taco zijn geen onschuldige personages – ze doen veel waar ze niet trots op zijn. In Benno wordt ingezoomd op hun gevoelens. Wat kunnen we als mensen leren van bodemdieren? Van de traagheid van de slak? Van hoe mieren zich organiseren? Van de vijf harten van de pendelworm? Deze dieren staan niet aan de zijlijn: gezamenlijk zorgen ze ervoor dat de grond vruchtbaar blijft.  Als hun ouders de bodemdieren in de tuin met gif willen uitroeien, vinden Mona en Taco een gezamenlijk doel. De stilte tussen hen wordt verbroken, de machteloosheid opgelost. Samen trekken ze ten strijde tegen de vernietiging van de wereld onder hun voeten.

 

Een zangeres en slagwerker wekken met muziek de bodemdieren tot leven en nemen de kinderen mee in de bewogen binnenwereld van Taco en Mona. Regisseur Annelies van Wieringen, tekstschrijver Lisanne van Aert (KASKO) en componist Anne-Maartje Lemereis (KASKO) maken het genre opera toegankelijk voor kinderen. Zij weten: opera biedt in al zijn bizarriteit juist de mogelijkheid voor ongebreidelde fantasie.

 

Met Benno wordt er een bijzondere voorstelling ontwikkeld die bijdraagt aan de vernieuwing en innovatie van het aanbod jeugdpodiumkunsten in landsdeel Oost. Kinderen krijgen een professionele muziektheatervoorstelling te zien en leren tevens op fantasierijke wijze meer over het nut en de schoonheid van bodemdieren. De voorstelling komt inclusief een uitgebreid educatief pakket dat in samenwerking met het Instituut voor Natuureducatie wordt ontwikkeld.

CREDITS

Spelers: Elea Bekkers en Maarten Zaagman-Smit

Schrijver: Lisanne van Aert

Regie: Annelies van Wieringen

Componist: Anne-Maartje Lemereis

Educatie: Thekla Wildekamp

Decor en kostuumontwerp: Juliette Mout

Decorbouw: Niels ten Broeke

Een coproductie met: Pier21 en Kasko

Doelgroep       Groep 7 & 8 PO

Locatie            Speellzokaal of gymzaal

Aantal             max 70 leerlingen

Periode           april t/m juni 2024

Kosten            1 € 495,- /2 op rij € 740,-

bottom of page